28/1/15

O Λυμπέρης για τα Ίμια



Από τις εκδόσεις Ποιότητα κυκλοφορεί το βιβλίο, Οψόμεθα την αλήθεια καθώς εστί, 1994-1996, του ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη, επίτιμου ΑΓΕΕΘΑ. Η κυκλοφορία του σημαντικού αυτού βιβλίου συμπίπτει με την επέτειο της κρίσης των Ιμίων του 1996.

Στο βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρεται στη διαχείριση προκλήσεων εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο την περίοδο που άσκησε τα καθήκοντα ΑΓΕΕΘΑ (Δεκ. 1993-Φεβρ. 1996). Παρουσιάζει/αναλύει την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία, τη λειτουργία του αμυντικού συστήματος, τον ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο.


Ο συγγραφέας περιγράφει και τοποθετείται απέναντι σε καταστάσεις και συμπεριφορές, προχωράει σε σχόλια και καταλήγει σε εκτιμήσεις.

Προσφέρει στον αναγνώστη και στον ιστορικό στοιχεία, προκειμένου να αξιολογηθεί ο χειρισμός των προκλήσεων εθνικής ασφάλειας, κυριαρχίας.

Τέλος ο αναγνώστης/ιστορικός θα διευκολυνθεί να ανιχνεύσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
·        Πόσο έτοιμη, πολιτικά και στρατιωτικά, ήταν η χώρα μας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις;
·        Πώς λειτούργησε το πολιτικό σύστημα στη δόμηση και λειτουργία του αμυντικού συστήματος;
·        Πώς ήταν οι πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις;
·        Ποια είναι τα όρια της εξωτερικής αλληλεγγύης (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ) στην υποστήριξη των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας;  
·        Ποιος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ σε περιόδους έντασης και κρίσης; Προσφέρεται πορεία ασφαλούς εθνικού πλου;
Το βιβλίο κλείνει με το Επίμετρο στο οποίο ο συγγραφέας καταθέτει την προσωπική του εκτίμηση για τα εσόμενα (επερχόμενα) στην Ελλάδα και το άμεσο γεωπολιτικό της περιβάλλον.