21/9/15

Σήκωσε [ξανά] κεφάλι ο Τζιώτης

Εμπλέκεται στη δικογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας
Επανεμφανίστηκε χθες βράδυ στα εκλογικά πάνελ
Πολιτικός επιστήμονας, πρώην υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματίας, πρώην διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»: Ο Δημήτρης Τζιώτης βρίσκεται στη λίστα των 17 κατηγορουμένων για την απάτη με τις πλαστές εγγυητικές επιστολές που εκδίδονταν στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων ένταξης επιχειρηματικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο. Οι επιστολές εκδίδονταν καταρχήν για λογαριασμό γραφείων του εξωτερικού και εν συνεχεία για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών κυρίως από την Αγγλία, στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Η υπόθεση των πλαστών εγγυητικών
Η υπόθεση ήλθε στο φως έπειτα από έρευνα της Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπίστωσαν ότι στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων ένταξης επιχειρηματικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο εκδίδονταν πλαστές εγγυητικές επιστολές, καταρχήν για λογαριασμό γραφείων του εξωτερικού και εν συνεχεία για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών κυρίως από την Αγγλία, στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Στην πολυσέλιδη, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας περιλαμβάνονται 17 άτομα, που δραστηριοποιούνταν στις επίμαχες εταιρείες, ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, νόμιμοι εκπρόσωποι και διαχειριστές αυτών.
Με την υποβολή της δικογραφίας στον Οικονομικό Εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τους και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τέσσερις από τους εμπλεκόμενους. Συνελήφθησαν τρεις από αυτούς, ηλικίας 30, 53 και 59 ετών, οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Ανακριτή.
Όπως προέκυψε, οι τρεις από τις έξι εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση, με το πρόσχημα παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, τα τελευταία περίπου τρία έτη (από το 2011) λειτουργούσαν ως «βιομηχανία» κατάρτισης και διοχέτευσης στην αγορά πλαστών ή/και μη εγκεκριμένων εγγυητικών επιστολών, που φέρεται να έχουν εκδοθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής.
Ως μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές νοούνται αυτές που είχαν εκδοθεί από αλλοδαπά τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Τράπεζας της Ελλάδος. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται, κατά χώρα προέλευσης, τα πιστωτικά ιδρύματα, εκείνα που έχουν γνωστοποιήσει ενδιαφέρον για παροχή υπηρεσιών με ή χωρίς εγκατάσταση στην Ελλάδα και τα οποία νομιμοποιούνται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να παρέχουν υπηρεσίες πίστωσης (μεταξύ άλλων και έκδοσης εγγυητικών επιστολών).
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες προμήθευαν έτσι με τις εγγυητικές αυτές επιστολές διάφορες άλλες εταιρείες ή/και μεμονωμένους επενδυτές, λαμβάνοντας ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά.
Στη συνέχεια, οι εταιρείες-επενδυτές κατέθεταν τις εγγυητικές αυτές επιστολές, είτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για ποσά άνω των 2.000.000 ευρώ, είτε σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η εμπλοκή Τζιώτη
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η εταιρεία Blue Riviera Α.Ε. πρόεδρος και διευθυντής της οποίας είναι ο Δημήτρης Τζιώτης πριν από δύο περίπου μήνες ζήτησε τη χορήγηση προκαταβολής από το υπ. Ανάπτυξης με στόχο την εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Κρήτη.
Ως δικαιολογητικό κατέθεσε πλαστή εγγυητική επιστολή συνολικού ποσού 4.730.000 ευρώ που φερόταν να έχει εκδοθεί από την βρετανική τράπεζα Lloyds. Τελικά η εκταμίευση του ποσού «πάγωσε» την τελευταία στιγμή καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.
Μιλώντας στον Ελεύθερος Τύπο ο Δ. Τζιώτης είπε ότι έχει πέσει θύμα απάτης, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Η έρευνα ξεκίνησε και συνεχίζεται, εμείς αυτό που ζητάμε είναι πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Έχουμε βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα και οι αστυνομικές αρχές επιτελούν πολύ καλά το έργο τους... Ζητούμε την πλήρη αποκατάσταση του ονόματός μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.