12/10/15

Θα τα λύσει όλα ο Τζανέτος


Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, εκπροσωπώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, συμμετείχαν  στις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο.
Τον κ. Φιλιππάκο συνόδευσαν η Προϊστάμενη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος, Σύμβουλος Πρεσβείας Α’.

Αντικείμενο του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε. αποτέλεσαν γενικότερα θέματα μετανάστευσης και εσωτερικής ασφάλειας.
Κατά λόγο αρμοδιότητας ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Φιλιππάκος, προβάλλοντας τις θέσεις της χώρας μας, τοποθετήθηκε ειδικότερα σε θέματα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. σε συνδυασμό με θέματα μετανάστευσης και προσφυγικών ροών. Παράλληλα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υλοποίηση του μηχανισμού μετεγκατάστασης ( relocation ) και των κομβικών σημείων ( Hot Spot ), ως και την ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλου του FRONTEX .
Επιπρόσθετα, στη συζήτηση αναφορικά με θέματα επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών, ο κ. Φιλιππάκος τόνισε την αναγκαιότητα λήψης περισσότερων ενεργειών από πλευράς Ε.Ε. και την άσκηση πιέσεων σε τρίτες χώρες, ειδικά για την εφαρμογή των συναφθεισών Συμφωνιών Επανεισδοχής.
O κ. Φιλιππάκος συμμετείχε τέλος και στις διαβουλεύσεις λοιπών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου που αφορούσαν θέματα εσωτερικής ασφάλειας (τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα), που είχαν ωστόσοενημερωτικό χαρακτήρα.
Το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε τη λήψη μέτρων προς υποστήριξη των Κρατών-Μελών «πρώτης γραμμής» της Ε.Ε., σχετικά με τη μελλοντική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και της πολιτικής επιστροφών στο πλαίσιο κατάρτισης της νέας στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας, ενώ ενέκρινε την εκ νέου αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δράσεων του FRONTEX στη Μεσόγειο και τη λειτουργία των κομβικών σημείων ( Hot Spot .
Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε και η από κοινού επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, κ. Jean Asselborn, κατά το διήμερο 9 και 10/10 σε Ιταλία και Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών, η Λουξεμβουργιανή προεδρία ενέκρινε τις θέσεις των συμμετεχόντων Κρατών-Μελών και επισημάνθηκε η θετική στάση τους στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, καθώς και η επιθυμία για εξεύρεση κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και ενός δίκαιου και ισομερούς καταμερισμού ευθυνών.