9/2/16

Τους πλοήγησε ο Σάκης

Μαθητοσυρροή στο Βελλίδειο





Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας .
Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο», έλαβε χώρα σήμερα (09.02.2016) το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, με ακροατήριο 2.000 μαθητών, ηλικίας 11-14 ετών.
Στόχος του Συνεδρίου επίσης, είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων που αναπτύσσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχο την οργανωμένη και αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών και τη διείσδυση της Ελληνικής Αστυνομίας στην ελληνική κοινωνία, καθώς ο ενημερωμένος πολίτης είναι και ο ασφαλής πολίτης.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας Ισίδωρος Κούβελος, καθώς και η Χρυσή Ολυμπιονίκης Στίβου και Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσσαλονίκης Παρασκευή Πατουλίδου.
Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ. Άνθιμου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, οι Αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γούλα Καλυψώ και Χρυσίδου Έλλη, καθώς και εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου.
Συντονιστής του Συνεδρίου ήταν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ενώ συμμετείχαν ως ομιλητές: η εξειδικευμένη ψυχολόγος-εγκληματολόγος Μαρία – Ισαβέλα Βουλγαράκη, εκπρόσωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού», η συντονίστρια της καμπάνιας «1 στα 5» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα Έλενα Ράπτη, η Διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ιλεάνα Κλοκώνη, η Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης - Στέλεχος ΕΘΝ.Ο.Α., Βούλα Κοζομπόλη, ο Αργυρός Ολυμπιονίκης TaeKwonDo - Στέλεχος ΕΘΝ.Ο.Α. Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Αργυρός Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης- Στέλεχος ΕΘΝ.Ο.Α. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, η Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής - Στέλεχος ΕΘΝ.Ο.Α. Εύα Χριστοδούλου, η Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής - Στέλεχος ΕΘΝ.Ο.Α. Κλέλια Πανταζή, η Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας - Στέλεχος ΕΘΝ.Ο.Α. Σοφία Παπαδοπούλου, η 5η Ολυμπιονίκης Τοξοβολίας - Στέλεχος ΕΘΝ.Ο.Α., Ευαγγελία Ψάρρα, η 5η Ολυμπιονίκης Τοξοβολίας - Στέλεχος ΕΘΝ.Ο.Α. Φωτεινή Βαβάτση, η 7ηΟλυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής - Στέλεχος ΕΘΝ.Ο.Α. Ευμορφία Ντώνα, ο Αθλητής Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Λάζαρος Παπαδόπουλος, καθώς και μαθητές από 26 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, στο 5ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο συμμετείχε ο καλλιτέχνης Σάκης Ρουβάς, που μίλησε βιωματικά και ως πατέρας και ως δεινός χρήστης του διαδικτύου, θέτοντας την προσωπική του απήχηση και επιρροή στα social media, στην ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιείς τα οφέλη του διαδικτύου, αλλά πάντα με ασφάλεια λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί, δίνοντας ένα ουσιαστικό μήνυμα υπεύθυνης πλοήγησης σε όλα τα παιδιά.
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης πραγματοποίησε παρουσίαση για τον απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το Διαδίκτυο και παρουσίασε την πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων, που έχει αναπτυχθεί από την Διεύθυνση και περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
  • Ημερίδες Ασφαλούς Πλοήγησης σε παιδιά και γονείς αλλά και σε καταναλωτές και επιχειρηματίες
  • Εκπαιδευτικές εκδρομές στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Τηλεδιασκέψεις με σχολικές μονάδες αλλά και με συνέδρια άλλων φορέων
  • 4 συνέδρια σε πανελλήνιο επίπεδο και 1 σε πανευρωπαϊκό και συγγραφή των πρακτικών των συνεδρίων
  • 2 συνέδρια σε παιδιά με ειδικές ανάγκες με τίτλο «Η Ασφαλής Πλοήγηση είναι υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ»
  • Ιστότοπος, εφαρμογή και facebook cyberkid . gr
  • Ιστότοπος cyberalert . gr και εφαρμογή FELLSAFE
  • Λογαριασμός twitter @ CyberAlertGR
  • 2 συνέδρια παρουσίασης ιστότοπου cyberkid.gr και ανανέωσής του σε ελληνικά και αγγλικά
  • Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά «Σποτ»
  • Ενημερωτικά φυλλάδια στα ελληνικά και αγγλικά
  • 79η και 80η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
  • Αξιολόγηση ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών ΔΙ.Δ.Η.Ε.
  • Υπογραφή Πρωτοκόλλων Συνεργασίας: Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, Δήμος Μαραθώνα, Χαμόγελο του Παιδιού, Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.)
  • Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επικεφαλής στην Επιχειρησιακή Δράση «Ενημέρωση πολιτών και ιδιωτικού τομέα σε θέματα απατών με κάρτες πληρωμής» στην Ευρώπη
  • Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επικεφαλής στην Επιχειρησιακή Δράση "Αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει σε φορητές συσκευές" στην Ευρώπη
Πιο αναλυτικά, η διοργάνωση περιελάμβανε δύο (2) θεματικές ενότητες. Ο λόγος δόθηκε στα παιδιά, τα οποία παρουσίασαν θέματα που αφορούν τα θετικά και τα αρνητικά του Διαδικτύου και συνακόλουθα τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κατά την πλοήγησή τους σε αυτό. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι διακεκριμένοι επιστήμονες και Ολυμπιονίκες παρουσίασαν τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με το διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα οι δύο θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν οι ακόλουθες:
1η Θεματική Ενότητα: «Οι μικροί Κυβερνογνώστες μιλούν για το Διαδίκτυο». Οι παρουσιάσεις της ενότητας αυτής πραγματοποιήθηκαν από μαθητές που συμμετείχαν στο Συνέδριο.
Στόχος της ενότητας ήταν να αναδείξει την ευαισθητοποίηση και την «υπευθυνοποίηση» των παιδιών, ώστε να αντιλαμβάνονται τους ενδεχόμενους κινδύνους του διαδικτύου, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τη θετική και δημιουργική πλευρά του πολύτιμου αυτού εργαλείου.
2η Θεματική Ενότητα: «Το Διαδίκτυο στη ζωή μας». Σε αυτήν την ενότητα του Συνεδρίου μίλησαν οι ανωτέρω καταξιωμένοι αθλητές που αποτελούν πρότυπο για τη νεολαία και χρησιμοποιούν ασφαλώς το διαδίκτυο, Ολυμπιονίκες και εξειδικευμένοι ψυχολόγοι.
Βάση της συγκεκριμένης ενότητας ήταν η διαπίστωση ότι το διαδίκτυο αποτελεί μια «Παγκόσμια Ηλεκτρονική Κοινότητα», που σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός ήταν η προβολή των προσωπικών εμπειριών των ομιλητών και να αποσπαστεί το ενδιαφέρον των παιδιών προς εναλλακτικές δραστηριότητες, καθώς σύμφωνα με έρευνες, ο εθισμός στο διαδίκτυο αυξάνεται συνεχώς.
Η διοργάνωση του Συνεδρίου έτυχε της ευγενικής χορηγίας των εταιρειών Aegean, Olympic Air, Hertz, Bold Ogilvy & Mather, Γιώτης, Cosmote, Cyta, Eurobank EFG, Forthnet nova , Microsoft, VISA, Vodafone και Wind.