24/3/11

Η μάρτυρας και το σπίτι στο Χαλάνδρι

Απο την Έλλη Ισμαηλίδου

Επέστρεψε στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ο Παναγιώτης Μασούρας, ο οποίος αποφυλακίστηκε προχθές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, καθώς είχε ήδη συμπληρώσει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, δηλαδή 18 μήνες. Ο ίδιος, ενώ απείχε μέχρι τώρα από την διαδικασία, εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο και πήρε την θέση του στο εδώλιο των κατηγορουμένων. Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν θα συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία, ούτε αν είναι «παρών» με την δικονομική έννοια του όρου. Ο δικηγόρος του κ. Γιάννης Ραχιώτης δεν προσήλθε στο δικαστήριο, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο Παν. Μασούρας απάντησε ότι εξακολουθεί να έχει τον ίδιο δικηγόρο, απλώς αυτός δεν μπορούσε να έρθει σήμερα στη δίκη. Κατά τα άλλα η δίκη συνεχίστηκε με εξετάσεις μαρτύρων υπεράσπισης. Εξετάστηκαν αρχικά οι ιδιοκτήτες της οικίας που ενοικίαζε ο Γιώργος Νικολόπουλος στα Εξάρχεια από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Ιανουαρίου του 2009. Οι ιδιοκτήτες μίλησαν για έναν υποδειγματικό ενοικιαστή που τηρούσε όλες τους τις υποχρεώσεις.Στη συνέχεια εξετάστηκε η κυρία Αφροδίτη – Νίνα Χατζημιχελάκη, μητέρα του κατηγορούμενου Μάνου Γιόσπα και θεία του συγκατηγορούμενου Χάρη Χατζημιχελάκη. Η ίδια μένει στον 1οόροφο, πάνω από το σπίτι του Χατζημιχελάκη που μετέπειτα χαρακτηρίστηκε ως γιάφκα  του Χαλανδρίου. Περιγράφοντας τους νέους που επισκέπτονταν τον ανιψιό της η κυρία Χατζημιχελάκη έκανε λόγο για άτομα που μαζεύονταν για να δουν ταινίες, να παίξουν βιντεοπαιχνίδια και να κουβεντιάσουν χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο προφύλαξης, με τα παράθυρα πάντα ανοικτά και «τα πάντα φανερά», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η ίδια αν και είχε μπει πολλές φορές στο σπίτι του ανιψιού της ποτέ δεν αντιλήφθηκε, όπως είπε, ύποπτα αντικείμενα όπως χύτρες ή καλώδια. Ερωτηθείσα από την πρόεδρο αν ο γιος της, Μ. Γιόσπας, ανήκει στον αναρχικό χώρο η μάρτυρας απάντησε κατηγορηματικά πως όχι και ούτε και κανένας από την οικογένεια της. Τόνισε άλλωστε ότι κατά τους επτά μήνες που ο γιος της ήταν προφυλακισμένος διάβασε μεθοδικά, έδωσε εξετάσεις και κατάφερε να περάσει σε ΤΕΙ.
Περιγράφοντας τέλος την ημέρα που οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής εισέβαλαν στο σπίτι της αλλά και στο σπίτι του ισογείου μίλησε για τη χειρότερη εμπειρία της ζωής της. «Ά νδρες με κουκούλες και όπλα με ανάγκασαν να μείνω «κρατούμενη κατ΄ οίκον» επί τρεις ημέρες, όσο δηλαδή ερευνούσαν το πάνω και το κάτω σπίτι. Δεν μου επέτρεπαν να έρθω σε επαφή με τον έξω κόσμο, ούτε και να επικοινωνήσω με τον γιο μου τον οποίο συνέλαβαν χωρίς δικηγόρο» τόνισε η κυρία Χατζημιχελάκη.
Η δίκη συνεχίζεται την επόμενη Πέμπτη
[tovima.gr].