15/5/13

Γκρίνια για τους ... συνήθεις θαμώνες


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος

Εσωτερική «σύγκρουση» φέρεται να έχει προκαλέσει στην ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη πέντε υπόπτων για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις, που πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Τρίτη σε καφετέρια της λεωφόρου Δεκελείας, στη Νέα Φιλαδέλφεια! 
Πίσω από την σύλληψη των υπόπτων φέρεται να κρύβεται μια γκάφα της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ένα άγνωστο παρασκήνιο που έχει προκαλέσει προστριβές μεταξύ ανωτάτων στελεχών των διωκτικών αρχών. Χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε. 
Στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ αποδίδουν «επικίνδυνες μεθοδεύσεις» σε συναδέλφους τους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υποστηρίζουν ότι «τους έστειλαν ως πρόβατα για σφαγή να προσαγάγουν τους υπόπτους από την καφετέρια, χωρίς να γνωρίζουν ποιοι είναι». 
Μάλιστα σημειώνουν ότι αυτή ακριβώς η μεθόδευση οδήγησε στην διαφυγή μιας κοπέλας που ανήκε στην ίδια παρέα των υπόπτων και ήδη αναζητείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Οι πέντε ύποπτοι που συνελήφθησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια συσχετίσθηκαν με ένοπλες επιθέσεις και ληστείες από οργανώσεις «αντάρτικου πόλης». Μάλιστα δύο από αυτούς ήταν καταζητούμενοι για την ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα Φιλώτα Φλώρινας πριν επτά μήνες. Μία κοπέλα κατόρθωσε να ξεφύγει -υπό άγνωστες μέχρι τώρα συνθήκες.
Για την σύλληψη των υπόπτων -ορισμένοι από τους οποίους θεωρήθηκε ότι είχαν άμεση σχέση με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»- εκδόθηκε, την επομένη ημέρα, δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρονταν τα εξής για τις συνθήκες σύλληψης των πέντε: «Μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας κατόρθωσε να εντοπίσει, χθες (30-04-2013) και ώρα 16.30 περίπου, σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποίησε στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, και να συλλάβει τα κάτωθι άτομα...» κλπ. 

Ωστόσο φαίνεται ότι η αλήθεια ήταν διαφορετική! 

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, στην επιχείρηση σύλληψης δεν συμμετείχαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής αλλά κυρίως τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που κλήθηκαν μέσω του κέντρου επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ «να προσαγάγουν ορισμένους υπόπτους από καφετέρια της λεωφόρου Δεκελείας». Χωρίς όμως να τους αναφερθεί ποιοί ήσαν αυτοί ή να τους γίνει ειδική επισήμανση περί της «επικινδυνότητάς» τους. Θεωρείται πιθανόν ότι αυτό έγινε μετά από συνεννόηση επιτελών της Αντιτρομοκρατικής και άλλων αξιωματικών, προκειμένου οι ύποπτοι να θεωρήσουν την προσαγωγή τους, με την ...χρήση της ομάδας ΔΙΑΣ, ως «συμπτωματική». 

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι μέσα στην καφετέρια υπήρχαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής με πολιτικά, που ωστόσο δεν ενήργησαν άμεσα για την σύλληψη των υπόπτων. 

Ετσι, οι ανυποψίαστοι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έφθασαν στην καφετέρια της λεωφόρου Δεκελείας προκειμένου να προσαγάγουν τους «συνήθεις θαμώνες». Τελικά, με δυσκολία κατόρθωσαν να συγκρατήσουν και να συλλάβουν τους πέντε από τους υπόπτους για τρομοκρατία. Σε δεύτερη φάση φέρεται να υπήρξε η συνδρομή και από άλλους αστυνομικούς. Και βέβαια, λόγω αυτού του ιδιότυπου σχεδίου, η μία εκ των υπόπτων κατόρθωσε να ξεφύγει.. 


Τις τελευταίες ημέρες εκφράζεται δυσφορία από πολλά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για την μεθόδευση που ακολουθήθηκε από την Αντιτρομοκρατική και η οποία «έβαλε σε κίνδυνο την ζωή των αστυνομικών της ΔΙΑΣ» αλλά και σε αποτυχία ένα τμήμα της εν λόγω επιχείρησης.