23/7/14

Από τον Μαζιώτη στον Παλαιοκώστα

 

Ο κύκλος των συνεργών του Μαζιώτη
Φωτογραφία του καταζητούμενου - συνεργού του Νίκου Μαζιώτη - Γιώργου Πετρακάκου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.
 
Το δίκτυο των εξαφανισμένων συνεργών του Νίκου Μαζιώτη, πολλοί από τους οποίους είχαν συσχετισθεί με ληστείες τραπεζών την περίοδο 2002-2005 κυρίως στην Αθήνα και αργότερα στη Βόρεια Ελλάδα, επιχειρεί να εντοπίσει η ΕΛ.ΑΣ. Οι αξιωματικοί της το τελευταίο διάστημα διερευνούν πάλι τον φάκελο του εξαφανισθέντος κρατουμένου Βασίλη Παλαιοκώστα και κυρίως όσα είχαν ανακύψει μετά τη συμπλοκή τον Φεβρουάριο του 2011 με αστυνομικούς στη Λιβαδειά, την καταδίωξη στη Χαιρώνεια και την ανεύρεση στον Μαραθώνα, χωρίς μάλιστα να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε, του ΙΧ με το οποίο έγινε η τελική διαφυγή του.

Κλειδί για την ΕΛ.ΑΣ. είναι η δράση του 35χρονου επίσης αναζητούμενου ποινικούΓιώργου Πετρακάκου, ο οποίος έχει εξαφανισθεί τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια και φέρεται να πρωτοστατούσε μαζί με τον Ν. Μαζιώτη σε έξι ληστείες τραπεζών. Μάλιστα εκτιμάται ότι είναι αυτός που είχε στήσει το δίκτυο «ποινικής υποστήριξης» του αντιεξουσιαστή που συνελήφθη πριν από μία εβδομάδα στο Μοναστηράκι.

Ο φάκελος της απαγωγής

Ενα από τα κλειδιά της έρευνας είναι όσα περιγράφονται στον φάκελο της απαγωγής του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά το 2008 στη Θεσσαλονίκη από τον Β. Παλαιοκώστα σε συνεργασία με αντιεξουσιαστές. Τότε στην πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών κ.Βασίλειου Χαλντούπη προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης περιγράφεται ο ρόλος ενός Γεωργιανού, εγκλείστου στις φυλακές Τρικάλων, ο οποίος είχε επικοινωνία με την ομάδα Παλαιοκώστα για την απαγωγή Μυλωνά. Ο ίδιος φέρεται να είχε επαφές και με τον Γ. Πετρακάκο, ο οποίος είχε κρατηθεί νωρίτερα στις φυλακές Τρικάλων για ληστείες στην Αθήνα. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., τότε ο «κοριός» της ΕΥΠ έπιασε συνομιλίες κρατουμένων στα Τρίκαλα και του Γ. Πετρακάκου για μεταφορά όπλων προς την ομάδα Παλαιοκώστα, για παράδοση κλεμμένων οχημάτων αλλά και για άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Ρόλο «μεσάζοντος» είχαν κατά περίπτωση δύο γυναίκες που σχετίζονταν με τον Γ. Πετρακάκο και κρατουμένους στα Τρίκαλα. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι τότε συνεργάτες του Β. Παλαιοκώστα μαζί με άλλους ποινικούς συνέχισαν τις ληστρικές επιθέσεις και πιθανώς χρησιμοποίησαν ορισμένα από τα 3,5 εκατ. ευρώ μη ευρεθέντα λύτρα της απαγωγής Μυλωνά. Παράλληλα μέσα πάλι από διαύλους αντιεξουσιαστών τροφοδότησαν με κλεμμένα ΙΧ τον Επαναστατικό Αγώνα, ενώ το καλοκαίρι του 2012 «προσκολλήθηκαν» στον εξαφανισθέντα Ν. Μαζιώτη που ήταν κατηγορούμενος ως ηγετικό μέλος της συγκεκριμένης ένοπλης οργάνωσης.

Τα στοιχεία από τη συμπλοκή

Οι αστυνομικοί διερευνούν πάλι τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από την αιματηρή συμπλοκή αστυνομικών το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2011 στη Βοιωτία. Τότε στο 7ο χλμ. του οδικού άξονα Λιβαδειάς - Αράχοβας σε έλεγχο ενός ΙΧ από αστυνομικούς ο συνοδηγός - αποδείχθηκε ότι ήταν ο Β. Παλαιοκώστας - από απόσταση περίπου 100 μέτρων άρχισε να πυροβολεί επανειλημμένως με Καλάσνικοφ κατά των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., τραυματίζοντας μάλιστα έναν. Ακολούθησε καταδίωξη στη Χαιρώνεια, όπου οι δράστες έκλεψαν άλλο ΙΧ, το οποίο βρέθηκε τελικά στην περιοχή του Μαραθώνα. Εξ αυτού πιθανολογούν ότι το κατάλυμα του περιβόητου καταζητουμένου ήταν στην Αττική.
Τότε διαπιστώθηκε ότι ο Β. Παλαιοκώστας είχε προχωρήσει σε αλλαγή των χαρακτηριστικών στο πρόσωπό του, ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει πλέον και ο άγνωστος συνοδός του, ο οποίος περιγράφεται ως ηλικίας 35-40 ετών με μακριά ξανθά μαλλιά. Τώρα η ΕΛ.ΑΣ. επανεξετάζει τον ρόλο αυτών των ατόμων, όπως και άλλα δείγματα από τις «εμφανίσεις» του Β. Παλαιοκώστα τους τελευταίους μήνες.

Υπόνοιες

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν σοβαρή την πιθανότητα να επιβεβαιώνεται αυτό το σενάριο από απόσπασμα κειμένου που είχε αναρτήσει ο Ν. Μαζιώτης το φθινόπωρο του 2013 στο Διαδίκτυο. Με αυτό αρνιόταν τη συμμετοχή του στη ληστεία τράπεζας στα Μέθανα στις 25 Ιουλίου του ίδιου χρόνου (έχουν βρεθεί τα αποτυπώματά του αλλά και τα ρούχα που φορούσε σε αυτή τη ληστεία). Σε αυτό το κείμενο έσπευσε και να διαψεύσει τις σχέσεις του  με τον Β. Παλαιοκώστα. Αυτό το γεγονός προκαλεί υπόνοιες στους αστυνομικούς.

Οπως ανέφερε ο Ν. Μαζιώτης, «μετά από μερικές μέρες, νέα δημοσιεύματα με εμφανίζουν να σχετίζομαι, να συνεργάζομαι και να "κρύβομαι" μαζί με άλλον καταζητούμενο (Βασίλη Παλαιοκώστα). Το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση χρόνο έχω επιλέξει να είμαι στην παρανομία δεν σημαίνει ότι θα δεχτώ το γεγονός πως το κράτος εκμεταλλεύεται αυτή τη συνθήκη για να με φωτογραφίζει χωρίς στοιχεία φυσικά, μέσω των ΜΜΕ, λίγο-πολύ ως υπεύθυνο για διάφορες ενέργειες, από την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού στην τοποθέτηση της βόμβας στο Mall ως τις συγκεκριμένες ληστείες τραπεζών».