Από φανατικός ισλαμιστής συνεργάτης της CIA
Δύο ζωές, δύο ταυτότητες και ο μόνιμος κίνδυνος να αποκαλυφθεί. Αυτή ήταν η καθημερινότητα του Μόρτεν Στορμ, ενός ακραίου ισλαμιστή που έγινε διπλός πράκτορας και σήμερα αποκαλύπτει τι έμαθε εκ των έσω για τη μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο.
Η ζωή του δανού πράκτορα είναι σαν κατασκοπευτική ταινία, όπως φαίνεται και από το βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Agent Storm: My Life Inside al Qaeda and the CIA» (Πράκτορας Στορμ: Η ζωή μου στην Αλ Κάιντα και στη CIA).
«Είχα διαφορετικά ονόματα και διαφορετικές προσωπικότητες. Ημουν ο Μόρτεν Στορμ, ο Μουράντ Στορμ, ο Αμπού Οσάμα, ο Αμπού Μουτζάχιντ» λέει σε συνέντευξή του στο CNN.
Τόσο πολύ τον εμπιστευόταν η ηγεσία της Αλ Κάιντα που κάποτε του ζήτησε να «προξενέψει» σε ηγετικό της στέλεχος μια ευρωπαία σύζυγο ενώ παράλληλα ο Στορμ εργαζόταν για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Επί μισή δεκαετία μπαινόβγαινα ανάμεσα σε δύο κόσμους και δύο ταυτότητες, τη στιγμή που και μία λανθασμένη λέξη θα μπορούσε να μου κοστίσει τη ζωή» γράφει στο βιβλίο του. «Ταξίδευα ανάμεσα στην αθεΐα και στο σκληροπυρηνικό Ισλάμ, ανάμεσα στα αγγλικά και στα αραβικά. Ηταν ένας σχιζοφρενικός τρόπος ζωής».
Στροφή στο Ισλάμ
Γεννήθηκε στη Δανία, όπου μεγάλωσε χωρίς πατέρα. Στην εφηβεία διέπραξε ένοπλη ληστεία και έπαιζε μποξ. Προτού γίνει 18 είχε καταλήξει στη φυλακή. Οταν βγήκε, εντάχθηκε σε συμμορία μηχανόβιων.
Η ζωή του άλλαξε όταν έπεσε στα χέρια του ένα βιβλίο για τη ζωή του προφήτη Μωάμεθ.«Αλλαξα. Εκείνο το βιβλίο μού μίλησε. Βρήκα την αλήθεια» λέει.
Εγινε Μουράντ Στορμ και πήγε στην Υεμένη όπου έμαθε αραβικά και μια αυστηρή ερμηνεία του ισλάμ. Επεσε με τα μούτρα στον τζιχάντ και έγινε φίλος με τον αμερικανο-υεμενίτη κληρικό Ανουάρ αλ Αουλάκι, ο οποίος στη συνέχεια έγινε κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.
«Ελεγαν αστεία μεταξύ τους, διηγούνταν ιστορίες, αστειεύονταν για τα πράγματα που τους έλειπαν από τη Δύση» λέει ένας φίλος του Στορμ, ο δανός δημοσιογράφος Ναγκίμπ Κάτζα.«Μιλούσαν πολύ για τον τζιχάντ. Ο Στορμ ήταν ο ακραίος. Ο Αουλάκι τον προσγείωνε, του έλεγε να χαλαρώσει».
Ακάθεκτος ο Στορμ αποφάσισε να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Σομαλία, αλλά την τελευταία στιγμή τού είπαν να μην πάει, η κατάσταση είχε γίνει υπερβολικά επικίνδυνη. «Απογοητεύτηκα βαθιά, αισθάνθηκα προδομένος» λέει. Λόγω της απογοήτευσης, του μπήκε ο σπόρος της αμφιβολίας.
Αλλαγή στρατοπέδου
Πληκτρολόγησε μερικές από τις ανησυχίες του στο Internet και είδε «πολλές ιστοσελίδες που μιλούσαν για τις αντιφάσεις του Κορανίου. Τις διερεύνησα και όταν κατέληξα ότι ήταν όντως αντιφάσεις, η πίστη μου εξαφανίστηκε τελείως. Τότε σταμάτησα να είμαι μουσουλμάνος στην ψυχή».
Ηρθε σε επαφή με πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών της Δανίας (ΡΕΤ) και τους είπε ότι επιθυμούσε να συνδράμει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Σύντομα έγινε περιζήτητος πράκτορας και οι επιτυχίες του τράβηξαν την προσοχή της CIA.
Κάποια στιγμή ο Αλ Αουλάκι τού ζήτησε να του βρει μια ξανθιά Ευρωπαία για τρίτη του σύζυγο. Ο Στορμ βρήκε την Ιρένα Χόρακ από την Κροατία, που μόλις είχε ασπαστεί το ισλάμ και είχε μετονομαστεί σε Αμίνα. Αυτή θα ήταν το δόλωμα που θα οδηγούσε στα ίχνη του Αλ Αουλάκι.
Ο Στορμ έλαβε από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες 250.000 δολάρια (193.000 ευρώ) όταν η Αμίνα πήγε στην Υεμένη έχοντας, χωρίς να το γνωρίζει, μια συσκευή εντοπισμού κρυμμένη στη βαλίτσα της.
Αργότερα έλαβε ένα μέιλ από τον Αλ Αουλάκι που τον πληροφόρησε ότι είχε παντρευτεί την Αμίνα και ότι ήταν καλύτερη απ' όσο περίμενε. Ελαβε όμως και ένα μέιλ από την Αμίνα που έλεγε ότι τη διέταξαν να πετάξει τη βαλίτσα της για λόγους ασφαλείας προτού συναντήσει τον Αλ Αουλάκι.
Οι σύνδεσμοί του στη CIA εξοργίστηκαν. «Οι Αμερικανοί αρνούνταν να μου μιλήσουν για έξι μήνες» λέει. Αλλά άλλαξαν γνώμη. Του πρότειναν αμοιβή 5 εκατ. δολάρια (3,86 εκατ. ευρώ) για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη ή στη δολοφονία του Αλ Αουλάκι - τελικά οι Αμερικανοί τον εντόπισαν και τον σκότωσαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.
Ο Στορμ επιμένει ότι η δική του δουλειά είναι που οδήγησε στον Αλ Αουλάκι. Αλλά σε συνομιλία με αμερικανό πράκτορα, την οποία ηχογράφησε ο Στορμ, εκείνος επέμεινε ότι άλλες πληροφορίες είχαν οδηγήσει στον καταζητούμενο. Τελικά ο Στορμ δεν πήρε τα 5 εκατ. που πίστευε ότι δικαιούνταν.
Σύντομα έπαψε να εργάζεται για τη CIA και την ΡΕΤ. Τα δύσκολα όμως βρίσκονται μπροστά του: κρύβεται γιατί η ζωή του απειλείται από τους πρώην συντρόφους του ισλαμιστές. Πέρυσι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο μαχητές του πυροβολούν φωτογραφία του Στορμ κρεμασμένη σε τοίχο.