17/9/14

Στη φυλακή μέχρι τη δίκη?


Το δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει για τους Μιχαλολιάκο, Παππά και Λαγό
Σχετικά με το αν θα συνεχιστεί η προφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου θα αποφασίσουν οι δικαστές
 
Την τύχη τριών εκ των προφυλακισθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, του αρχηγού τηςΝίκου Μιχαλολιάκου, του υπαρχηγού του κόμματος Χρήστου Παππά καθώς και τουΓιάννη Λαγού, θα κληθεί να καθορίσει στις 18 Σεπτεμβρίου το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο. Οι δικαστές θα διασκεφθούν προκειμένου να αποφανθούν για την παράταση ή μη της προσωρινής κράτησής τους στον Κορυδαλλό (κατ' ανώτατο όριο, στους 18 μήνες), καθώς στις αρχές Οκτωβρίου συμπληρώνονται 12 μήνες από την προφυλάκισή τους, με τη βασική κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Η συγκεκριμένη απόφαση έχει πολλαπλό ενδιαφέρον, καθώς κατ' αρχάς συμπίπτει χρονικά με την επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι - με αφορμή την οποία έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις, συλλαλητήρια και συναυλίες στη μνήμη του 34χρονου μουσικού.

Η πρόταση Ντογιάκου
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνες τις ημέρες αναμένεται και η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών και εποπτεύοντος των πολύμηνων ερευνών για τη δράση της Χρυσής Αυγής κ.Ισίδωρου Ντογιάκου προς το Συμβούλιο Εφετών ως προς το ποιοι θα πρέπει να παραπεμφθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Δικαίωμα λόγου ως προς την παράταση ή μη της κράτησης των προφυλακισμένων στον Κορυδαλλό βουλευτών έχει ασφαλώς και ο κ. Ντογιάκος. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμη και αν στην παρούσα φάση ληφθεί απόφαση για την εξάντληση του 18μήνου και άρα παράταση της κράτησής τους ως τον Απρίλιο την άνοιξη θα αποχαιρετίσουν τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Χρήστος Παππάς θα αφεθεί ελεύθερος, καθώς υφίσταται μεν σε βάρος του συμπληρωματική δίωξη για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, σχετική με τα ευρήματα στο σπίτι του στα Γιάννενα, πλην όμως δικαστικοί και εισαγγελέας έχουν ήδη αποφανθεί ότι μπορεί να παραμείνει ελεύθερος για την πράξη του αυτή. 

Οι συνθήκες είναι διαφορετικές για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Γιάννη Λαγό: θα τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό, καθώς αμφότεροι βαρύνονται με την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Σημαντική παράμετρος της υπόθεσης είναι ότι στο μεσοδιάστημα θα έχει ήδη ξεκινήσει η δίκη για τη δράση της Χρυσής Αυγής, της πρώτης μετά τον πόλεμο, στην Ευρώπη, για εγκλήματα ναζιστικού τύπου. Ολες οι προβλέψεις φέρουν την ακροαματική διαδικασία να αρχίζει ως το τέλος του έτους, ως εκ τούτου την άνοιξη η δίκη θα είναι εν πλήρει εξελίξει - προβλέπεται εξάλλου μακρά, με διάρκεια ίσως και ενός έτους, αφού αφορά 78 κατηγορουμένους.

Τι θα γίνει στη δίκη
«Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης ως προς το αν θα είναι μέσα ή έξω από τη φυλακή τα ηγετικά στελέχη του κόμματος θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επικοινωνιακή διαχείριση της δίκης από την πλευρά της Χρυσής Αυγής» εκτιμά νομικός, σημειώνοντας ότι και μόνο η άφιξη στο δικαστήριο χωρίς χειροπέδες θα αξιοποιηθεί δεόντως σε επίπεδο εντυπώσεων. Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι άλλωστε και το αίτημα τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, όπως έγινε με τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου.  
«Ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα αποφανθεί το Δικαστικό Συμβούλιο την προσεχή εβδομάδα» επισημαίνει έμπειρος δικαστικός. «Οι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουν βεβαίως προτείνει την παράταση της κράτησης των βουλευτών, κάθε πρόβλεψη ωστόσο θα ήταν παρακινδυνευμένη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βουλευτή Αρτέμη Ματθαιόπουλου. Αφότου προφυλακίστηκε, προσέφυγε - όπως είχε δικαίωμα - εντός 15 ημερών κατά της κράτησής του και το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την προσφυγή του (αποφυλακίζοντάς τον, με εγγύηση 50.000 ευρώ) αφήνοντας στήλες άλατος πολλούς που θα έπαιρναν όρκο για το αντίθετο».
Η μοίρα των υπολοίπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι στη φυλακή θα κριθεί εν ευθέτω χρόνω: για τον Στάθη Μπούκουρα, τονΓιώργο Γερμενή και τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο το 18μηνο λήγει τον προσεχή Ιούλιο, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη έξι μήνες προσωρινής κράτησης συμπληρώνονται τον Ιανουάριο