Οι Κούρδοι στη Νότια Τουρκία βρίσκονται πλέον σε ανοιχτό πόλεμο με την κυβέρνηση της Αγκυρας
Κούρδος αντάρτης με Καλάσνικοφ στέκεται σε οδόφραγμα στη Σουρ, την παλαιά πόλη του Ντιγιαρμπακίρ
Ο εμφύλιος κλιμακώνεται στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η κυβέρνηση έχει βαλθεί να πατάξει τους κούρδους μαχητές. Οι νεαροί Κούρδοι, που στο παρελθόν πετούσαν πέτρες και μολότοφ, πολεμούν σήμερα στην πρώτη γραμμή σε αρκετές πόλεις.
Παράδειγμα η 17χρονη Ροζερίν Τσουκούρ που τον Δεκέμβριο βγήκε ένα απόγευμα για να πάει δήθεν σε μια φίλη της και δεν επέστρεψε ποτέ. Το «Spiegel» επισκέφθηκε τον πατέρα της ο οποίος είπε ότι η Ροζερίν κατετάγη στο Πατριωτικό Κίνημα Επαναστατικής Νεολαίας (YDG-H), που υποστηρίζεται από το ΡΚΚ και από τον Σεπτέμβριο πολεμάει με Καλάσνικοφ τον τουρκικό στρατό στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ. Σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι στη γειτονιά Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ.
Η Σουρ, η παλαιά πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, αποτελεί το κέντρο της κουρδικής αντίστασης. Ο τουρκικός στρατός την έχει σφραγίσει και έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας επί περισσότερες από 70 ημέρες. Το κράτος χρησιμοποιεί υπερβολική βία εναντίον του ΡΚΚ. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι θα «καθαρίσει την περιοχή από τους τρομοκράτες».
Μάχες σπίτι-σπίτι μαίνονται και σε άλλες κοντινές πόλεις οι οποίες βρίσκονται υπό πολιορκία από τον στρατό. Πολεμούν τα μέλη του YDG-H ενώ οι έμπειροι πολεμιστές του ΡΚΚ κρύβονται στο όρος Καντίλ του ιρακινού Κουρδιστάν. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουν σκοτωθεί «3.100 τρομοκράτες και 200 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας» ενώ το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή, «340 άμαχοι και 400 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και του κουρδικού κινήματος».
Η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, συμπρόεδρος του HDP, επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή και τόνισε ότι ο έτερος πρόεδρος του κόμματος, Σελαχαντίν Ντεμίρτας, βρισκόταν στις Βρυξέλλες, στην ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου μίλησε για τον εμφύλιο. Παρέλειψε όμως να πει ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται σήμερα περισσότερο για την προσφυγική πολιτική του Ερντογάν παρά για το κουρδικό ζήτημα.
Οι μάχες ήταν ιδιαιτέρως σφοδρές στην Τσίζρε τις τελευταίες μέρες. Σε μια επιχείρηση, που η τουρκική κυβέρνηση λέει ότι έληξε την περασμένη εβδομάδα, 31 άτομα έμειναν κλεισμένα σε ένα κτίριο χωρίς φαγητό και νερό για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Πέθαναν ο ένας μετά τον άλλον.
Το HDP βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Πάντα αποκήρυττε τη βία, αλλά η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως σαν εγκληματική οργάνωση. Ο Ερντογάν το κατηγορεί ως προέκταση του ΡΚΚ και δεν μιλάει ούτε στους βουλευτές του κόμματος. Παράλληλα, το HDP πιέζεται και από το ΡΚΚ.
Η Γιουκσεκντάγκ εξηγεί στο «Spiegel» ότι οι Κούρδοι ζητούν απλώς μια διοικητική μεταρρύθμιση που θα μεταβιβάσει ένα μικρό μέρος της κυβερνητικής εξουσίας στις τοπικές αρχές. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο Ιράκ ζήτησε τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Αλλά τίποτε δεν ανησυχεί περισσότερο τους Τούρκους από το κουρδικό σχεδόν κράτος της Ροτζάβα στη Βόρεια Συρία. Το συριακό σκέλος του ΡΚΚ, το YPG, προσπαθεί να εγκαθιδρύσει έναν συνεχόμενο κουρδικό διάδρομο κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων.
Στην Τουρκία πολεμάει κυρίως το YDG-H. Πολλοί από τους μαχητές του είναι κάτω των 20 ετών και μεγάλωσαν στις πόλεις όπου σήμερα πολεμούν τον τουρκικό στρατό. Δεν διαθέτουν αλεξίσφαιρα γιλέκα ούτε κράνη αλλά έχουν γίνει μια υπολογίσιμη αντάρτικη δύναμη. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι. Οργανώνονται σε ομάδες των 50 μαχητών και υπερασπίζονται μια γειτονιά.
«Ολόκληρη η Μέση Ανατολή αναδιοργανώνεται» λέει ο 28χρονος Ομέρ που πολεμάει στη Νουσαϊμπίν, μια πόλη σχεδόν πάνω στα σύνορα με τη Συρία. «Οι Κούρδοι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν μια τόσο μεγάλη ευκαιρία όσο σήμερα». Συστήνει στον Ερντογάν να «ξεφορτωθεί το χαντάκι ανάμεσα στο τουρκικό Κουρδιστάν και τη Ροτζάβα» - εννοώντας τα τουρκοσυριακά σύνορα. «Εφθασε η ώρα του Κουρδιστάν».
Από πού παίρνουν τα όπλα τους; Μέσα σε ένα σπίτι της συνοριακής αυτής πόλης, ένας μαχητής δείχνει στον απεσταλμένο του «Spiegel» την είσοδο ενός τούνελ που οδηγεί στη Συρία. Οι μαχητές των Μονάδων Πολιτικής Προστασίας (YPS), όπως αυτοαποκαλούνται οι νεαροί κούρδοι μαχητές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, γράφουν λίστες με ό,τι χρειάζονται, από όπλα ως παπούτσια, και το ΡΚΚ τους τα στέλνει μέσω του τούνελ, συχνά και παραπάνω από όσα ζητούν.
Υπάρχουν ανδρικές και γυναικείες μονάδες. Η 19χρονη Ρενγκίν ηγείται μιας από τις τελευταίες. Πήγε στον τόπο καταγωγής της από την Κωνσταντινούπολη και ήδη έχει πολεμήσει στην Τσίζρε, στο Σουρούτς και στη Σιλόπη. «Το όνειρό μου είναι μια ελεύθερη χώρα. Θέλουμε τη γη μας» λέει.
Ο Ερντογάν υπόσχεται ότι «θα καθαρίσει όλες τις γειτονιές από τους τρομοκράτες» ως την άνοιξη. Το ΡΚΚ ετοιμάζει σφοδρή αντίσταση, επίσης την άνοιξη. Πολλοί πιστεύουν ότι έμπειροι μαχητές του ΡΚΚ θα έρθουν από το Καντίλ για τη μεγάλη μάχη και ότι οι σημερινές συμπλοκές ανάμεσα στους νεαρούς μαχητές και στον στρατό είναι απλώς το προοίμιο.